Hirvikosken koulu

kouluHirvikosken koulu sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Kymijoen mutkassa Pyhtään kunnan pohjoisosassa. Koulu on perustettu v. 1898 silloiseen Viipurin lääniin. Koulun toinen rakennus, “kivikoulu” on rakennettu 40-luvun lopulla. Tänä vuonna koulu täyttää 110 vuotta.

Koulua ryhdyttiin puuhaamaan jo 1897 Antti Piispasen toimesta. Jo seuraavana vuonna anottiin rakennuslainaa valtiolta. Avustus myönnettiin 28.10.1898 ja samana vuonna koulu aloitti toimintansa. Koulu rakennettiin Antti Mäkelän maalle. Vuonna 1905 kunta lunasti talon piiriläisiltä. Vuonna 1950 koulurakennus uudistettiin ja samalla valmistui kaksikerroksinen kivirakennus kolmen opettajan ja talonmiehen asunnoksi. 1971 koulunpito muutettiin asuntolan puolelle ja samana syksynä koulu muuttui 4 luokkaiseksi.Ylemmät luokat siirrettiin Kankaan piiriin. Vuodesta 1978 koulu on jälleen toiminut 6-luokkaisena kouluna (“Pyhtään kansa- ja peruskoululaitos 100- vuotta”).

koulu4Kymijoen ja Valkmusan kansallispuiston läheisyys tarjoaa koululle mukavia retkikohteita. Uiminen onnistuu niin sanotussa Lossinrannassa, jossa on myös koulun kannatusyhdistyksen ylläpitämä sauna, grillikatos ja jokilautta. Koulun ympäristö tarjoaa myös erinomaisen mahdollisuuden talvella hiihtämiseen. Valaistulle kuntoradalle ei ole kuin kilometrin matka. Koulun pihaan pystytetään talvisin jääkiekkokaukalo, joka tarjoaa lähiseudun lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa talviurheilua. Jäädytys tapahtuu talkoovoimin.

Kyläkoulussa on tällä hetkellä n.30 innokasta koululaista.

Hirvikosken koulun uudet sivustot löydät täältä.