Hirvikosken historiaa

Hirvikosken lähialueiden historia on pitkä ja monivaiheinen aina asutuksen alkuvaiheista lähtien. Kinttumäen ja Palomäen kivikautiset asuinpaikat osoittavat ihmisten viihtyneen seudulla jo ammoisina aikoina.

Hirvikosken kirjoitettu historia alkaa jo vuodesta 1422 eli lähes 600 vuotta sitten. Kylien asukkaat ovat vuosisatojen saatossa nähneet ja kokeneet niin Ruotsin kuin Venäjän hallintakaudet mukaan lukien monet sodat.

1740-luvulla Kymijoesta tuli rajajoki ja Hirvikoski jakaantui kahteen valtakuntaan. Jako on ollut voimassa tähän päivään asti muodossa jos toisessa. Vasta nyt meidän aikanamme saattaa tämäkin aikakausi jäädä historiaan veteen piirrettyjen raja-aitojen kaatuessa kuntien rakennemuutoksen kourissa.

Historiaan ovat tallentuneet monenmoiset tapahtumat elämän eri käänteistä. Suuret mullistukset, etenkin ikävät sellaiset kuten katovuodet, sodat, kulkutaudit ja tuhotulvat jäävät helpommin historiankirjoihin. Mutta myös monet onnen hetket ja kehitysaskeleet ovat poimittavissa ajan virrasta. Syntymät, häät, yhteisön kehitys ja parannukset elinolosuhteisiin luovat valoista kuvaa menneistä päivistä.

Elämä Hirvikosken rantamailla on jatkunut iloineen ja suruineen katkeamattomana ketjuna vuosisatoja. Esi-isämme ja -äitimme ovat tehneet työtä näillä kunnailla jo kauan ennen meitä ja heidän elämänsä on tutustumisen arvoinen.

Hirvikosken pitkään ja mielenkiintoiseen historiaan kannattaa perehtyä vaikka ei paikkakunnalla asuisikaan ja meidän täällä historiaa jatkavien on syytä olla siitä ylpeä.

Lisää Hirvikosken historiasta löydät täältä