Kymijoki

lauttaKymijoki on Kymijoen vesistön laskujoki.  11 % Suomen pinta-alasta kuuluu Kymijoen vesistö alueelle. Kymijoen vesistön valuma- eli sadealue on 37 107 neliökilometriä ja sen järvisyys on 19,7 %.   Joki alkaa Päijänteen kaakkoiskulmasta Kalkkisten koskista, ja se laskee Suomenlahteen viiden haaran voimin Kotkan ja Pyhtään alueilla. Kymijoen pituus on noin 184-204km. Läntinen päähaara laskee Tammijärveen. Hirvikosken luonteeseen vaikuttaa paljon virtaama ja pudotuskorkeus.

  Pyhtään kohdalla Kymijoen varrella sijaitsee Tammijärvi, Hirvivuolle ja Lauttaranta. Parhaimmat uimapaikat ovat Tammijärvi (Koivuviikki) ja Lauttaranta. Kymijoen varrella on erämaisia näkymiä rantametsineen, kosteikkoineen ja rantaniittyineen. Joella on mahdollisuus erilaisiin aktiviteetteihin mm. jokiristeilyihin, melomiseen ja kalastukseen. Kymijoki on eteläisen Suomen parhaimpia lohijokia. Hirvikosken sillan vieressä on Hirvikoski, joka on useiden melonnan harrastajien suosiossa.

Uittoa on Kymijoessa harjoitettu yli kahdensadan vuoden ajan. Vuonna 1907 puutavaran omistajat perustivat yhdistyksen nimeltä Kymijoen Uittoyhdistys. Kymijoen varrella on yhteensä 13 vesivoimalaitosta, joista ensimmäiset rakennettiin jo 1800-luvun lopulla.